Khamis, 28 November 2013

Debat Terbuka: Dato' Idris Buang "MENANG TANPA BERTANDING"

Pada 26 November 2013 (Selasa) yang lalu, Suatu pages Facebook "Open Debate Challenge to Dato Idris Buang" bagi mencabar Dato' Idris berdebat mengenai tajuk 'Should Sabah Sarawak pull out from Malaysia' (Haruskah Sabah Sarawak keluar dari Malaysia). Laman tersebut dipercayai diwujudkan oleh sekumpulan kecil yang menuntut agar Sarawak keluar dari Malaysia atas beberapa alasan yang tertentu.

Secara ringkasnya, Dato' Idris Buang tidak berdiam diri dan terus menyahut CABARAN tersebut dengan tenang dan hati yang terbuka seterusnya mencadangkan beberapa syarat serta etika di dalam perdebatan di alam maya tersebut. Perdebatan ini menjadi topik perbualan hangat kepada kedua-dua pihak, ramai yang menyokong dan tidak kurang juga luahan suara sumbang dilihat. Pasti ramai yang tertunggu-tunggu akan saat dan ketika perdebatan itu nanti.Namun demikian baru-baru ini, seperti yang telah dijangka Laman ini telah membuat pengumuman terbuka bahawa pihak SSM & SSKM menolak untuk berdebat dan amat berbeza sekali seperti yang hangat diwar-warkan oleh oleh Admin laman berkenaan sebelum ini :


Malah, Admin laman berkenaan seperti cacing kepanasan apabila mula cuba untuk meraih sokongan dengan mengajak sesiapa sahaja rakan Facebook untuk mengambil bahagian berdebat menentang Dato' Idris Buang. Tindakan-tindakan sebegini dilihat tidak bermaruah dan memalukan kumpulan itu sendiri apabila mereka dilihat cuma 'Hangat-hangat tahi ayam' yang hanya 'Lebih sudu dari kuah'.


" BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH " itulah ungkapan yang paling sesuai sekali apabila melihat senario seperti ini berlaku. Kepada ke semua Rakyat Sarawak yang cintakan keamanan dan kesejahteraan Negeri Sarawak yang Tercinta, marilah kita bersama-sama menolak sikap yang tidak bertanggungjawab orang-orang seperti ini yang hanya bertindak seperti 'Menikam Batu, Sembunyi Tangan'. Hindarilah daripada mendengar laporan dan tuduhan-tuduhan tidak berasas yang lebih banyak menceritakan keburukan Kerajaan, Pemimpin-pemimpin dan sebagainya. 

Tindak-tanduk sebegini amat jelas sekali bertujuan hanya untuk memecah-belahkan keharmonian kita yang selama ini Hidup dengan aman sejahtera di dalam kelompok hidup bermasyarakat yang berbilang kaum dan agama. Pupuklah nilai-nilai murni dalam diri kita agar kesedaran untuk terus mengekalkan Sarawak Bahagia dan Terus Maju dapat direalisasikan sampai ke anak-cucu.

Sumber : Laman Sosial FB

Tiada ulasan: