Sabtu, 30 November 2013

Petronas Lulus 13 Pakej Kontrak Bernilai RM10 Bilion Kepada 6 Syarikat Tempatan

Petronas meluluskan 13 pakej utama, kontrak kerja luar pesisir bagi pengoperasian dan perkhidmatan untuk tempoh lima tahun bernilai kira-kira RM10 bilion, kepada enam pembekal tempatan. Kerja-kerja itu diluluskan kepada Kencana HL Sdn Bhd, Dayang Enterprise Sdn Bhd, Petra Resources Sdn Bhd, PBVJ Sdn Bhd, Carimin Engineering Services Sdn Bhd dan Sigur Ros Sdn Bhd, untuk tempoh lima tahun bermula tahun ini.
Kontrak itu melibatkan pemasangan, pengoperasian, perkhidmatan penyelenggaraan bagi kemudahan luar pesisir dan keperluan tenaga manusia bagi pelaksanaan skop kerja masing-masing. "Kontrak utama itu merupakan perakuan Petronas terhadap keupayaan penyedia perkhidmatan tempatan, termasuk syarikat-syarikat Bumiputera," kata Naib Presiden Pengurusan Petroleum Ramlan A. Malek dalam satu kenyataan hari ini.

Enam kontraktor akan menyediakan perkhidmatan pemasangan dan pengoperasian serta perkhidmatan penyelenggaraan utama kepada sembilan kontraktor perkongsian pengeluaran Petronas, termasuk Petronas Carigali Sdn Bhd, Sarawak Shell Bhd, Sabah Shell Petroleum Co Ltd dan ExxonMobil Exploration and Production Malaysia Inc.

Kontrak itu merupakan antara projek penyelenggaraan terbesar Petronas ketika ini. Ia merupakan sebahagian daripada usaha berterusan Petronas untuk terus mengoptimumkan aktiviti penghantaran dan luar pesisir dari segi kos dan jadual, dan pada masa yang sama memacu dan menyokong keupayaan dalam kalangan kontraktor perkhidmatan Malaysia.

Tiada ulasan: