Rabu, 26 Februari 2014

Isu Taib dan TYT diguna untuk raih sokongan PKR oleh Abang Zulkifli Abang Engkeh

Artikel ini adalah merujuk kepada terbitan The Malaysian Insider hari ini Klik di sini yang bertajuk : 
Abdul Taib Mahmud Tidak Perlu Menongkah Arus - Abang Zulkifli Abang Engkeh,  (beliau merupakan bekas Calon Parti Keadilan Rakyat -PKR N.51 Saribas pada PRN ke-10 pada tahun 2011 yang lalu).

SarawakChannel melihat, ini adalah merupakan salah satu daripada cubaan-cubaan daripada pihak pembangkang untuk meracuni fikiran rakyat agar bersama-sama acuan Pakatan Pembangkang untuk menyokong pendapat-pendapat yang tidak beretika ini. Sudah semestinya seluruh rakyat di Malaysia sudah memahami taktik Pakatan Rakyat yang lebih suka mengadakan propaganda untuk menimbulkan rasa tidak puas hati masyarakat agar bangkit dan menentang dasar-dasar pentadbiran kerajaan secara tidak aman seperti mengadakan demonstrasi dan tindakan tidak beretika.

Abang Zulkifli Abang Engkeh boleh dilabelkan sebagai mereka yang cuba untuk menaikan nama sendiri dengan memainkan isu perlantikan YAB Pehin Sri sebagai TYT Sarawak. Hakikatnya, beliau pernah bertanding untuk menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak atau berharap untuk menjadi YB tetapi telah tersungkur dan tewas di tangan anak muda YB Razi Sitamm iaitu Calon PBB/BN pada ketika itu. 

Kenyataan Abang Zulkifli Abang Engkeh di dalam penerbitan TMI tersebut sama sekali jauh terpesong daripada pandangan dan kemahuan anak-anak jati seluruh rakyat Sarawak di mana mereka mahukan YAB Pehin Sri untuk tidak terus meninggalkan arena pentadbiran negeri ataupun terus masih untuk memimpin dalam memberi nasihat dan pandangan sebagai panduan kepada pemimpin yang lain. Kepimpinan Pehin Sri tidak dapat dipertikai kerana beliau adalah merupakan diantara Ketua Menteri Sarawak paling lama memegang jawatan itu iaitu selama 33 tahun. 

Sekiranya rakyat tidak mahukan YAB Pehin Sri untuk mentadbir negeri pastinya Parti PBB menjadi lemah kerana tidak mendapat sokongan padu rakyat. Namun, kejayaan dan kekuatan Parti PBB dan beberapa parti komponen BN yang lain membuktikan bahawa rakyat lebih bijak menilai biarpun berbagai-bagai tohmahan dan laporan-laporan serti ini seringkali dimainkan di media-media massa terutama di laman media sosial dan portal pro-pembangkang.

Apa yang lebih jelas, Pakatan Pembangkang semakin tidak senang duduk dan kelihatan amat risau sekali apabila melihat perpaduan dan kekuatan pentadbiran dan Parti BN Sarawak semakin kukuh. Sangkaan mereka selama ini meleset apabila menganggap apabila YAB Pehin Sri mengundur diri, peluang dan ruang untuk pakatan pembangkang melebarkan fahaman menjadi seperti PKR, PAS dan DAP di semenanjung dilihat semakin sukar. Lebih-lebih lagi pakatan pembangkang dilihat amat cenderung ke arah budaya politik di semenanjung dimana lebih banyak menggunakan kaedah berbentuk provokasi, hasutan, demonstrasi termasuk kecaman peribadi pemimpin contohnya seperti pandangan peribadi Abang Zulkifli Abang Engkeh terhadap YAB Pehin Sri seperti artikel dinyatakan di atas..

Tiada ulasan: