Rabu, 26 Februari 2014

PUNB Sasar Perluas Pembiayaan Di Sarawak

KUCHING - Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) mempelawa lebih ramai usahawan Bumiputera di Sarawak memohon pembiayaan daripada agensi itu bagi membolehkan mereka mengembangkan perniagaan.

Pengerusinya Datuk Seri Mohd Ali Mohd Rustam berkata setakat ini hanya 34 syarikat usahawan Bumiputera Sarawak membuat pinjaman daripada PUNB berjumlah RM34.6 juta.

"Kita dapati penyertaan Bumiputera di Sarawak masih rendah berbanding keseluruhan lima ribu syarikat Bumiputera dan 7,500 usahawan yang bernaung di bawah PUNB dan RM1.8 bilion pinjaman yang telah dikeluarkan setakat ini.

"Jadi, tahun ini harap dapat menarik sekurang-kurangnya 30 lagi usahawan Bumiputera dari Sarawak untuk mendapatkan dana PUNB dengan anggaran nilai pinjaman RM10 juta," katanya pada sidang media selepas sesi penerangan bersama usahawan PUNB Sarawak di sini Selasa.

Pada masa ini, dana pembiayaan PUNB disalurkan menerusi empat skim iaitu Skim Projek Usahawan Bumiputera Dalam Bidang Peruncitan (Prosper), Skim Pemborong Prosper, Skim Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) serta Skim Prosper Siswazah, dengan tawaran pembiayaan daripada RM5,000 hingga RM5 juta.

Mohd Ali berkata di Sarawak, majoriti pinjaman membabitkan skim PKS (RM28.69 juta), Runcit (RM4.7 juta), Skim Pemborong Prosper (RM1.1 juta) dan Skim Prosper Siswazah (RM140 ribu).
Katanya masih banyak potensi perniagaan yang boleh diteroka oleh usahawan Bumiputera di Sarawak, termasuk sektor peruncitan, pasar raya, alat ganti, bengkel, perkakasan dan pembinaan, barangan elektrik serta stesen minyak termasuk Stesen Minyak Luar Bandar Buraqoil.

Beliau berkata bagi mempercepat penglibatan usahawan Bumiputera di negeri ini, PUNB akan membuka pejabat di bangunan TopSpot, Kuching tidak lama lagi bagi memudahkan interaksi dengan golongan usahawan Bumiputera tempatan.

Sementara itu, Menteri Muda di Jabatan Ketua Menteri (Pembangunan Usahawan) Datuk Mohd Noroden Majais berharap lebih ramai usahawan Bumiputera merebut peluang pinjaman yang ditawarkan PUNB untuk memperkasa ekonomi mereka.

Ini, katanya, sejajar dengan hasrat kerajaan untuk melihat lebih ramai Bumiputera memiliki ekuiti dalam apa juga pelaburan yang ditawarkan oleh kerajaan pusat atau negeri.

Katanya daripada keseluruhan 2.8 juta rakyat Sarawak, hanya kira-kira 95,000 yang terlibat dalam sektor keusahawanan, dan daripada jumlah itu, 80 peratus membabitkan usahawan PKS dalam kategori mikro. - BERNAMA 

Tiada ulasan: