Rabu, 26 Februari 2014

Sudah melampau! Abdul Aziz Isa mahu hapus Taraf Bumiputera sedia ada!

KUCHING: Masyarakat Cina dan India di Sarawak harus diiktiraf sebagai bumiputra kerana negara ini bukan milik Melayu dan orang Pribumi Sarawak sahaja. 

Jurucakap DAP, Abdul Aziz Isa berkata bahawa kini sudah tiba masanya untuk orang Sarawak menerima masyarakat India dan Cina di Sarawak sebahagian daripada mereka. 

“Sudah 50 tahun kita sudah merdeka majoriti masyarakat India dan Cina lahir di bumi ini selepas merdeka, “Mereka lahir di sini, mereka dibesarkan di sini dan mencurahkan bakti disini, semangat patriotik mereka tidak harus dipersoalkan, “Jika kita tidak mengiktiraf mereka maksudnya kita menafikan sumbangan mereka sebagai sebahagian daripada rakyat Malaysia,” beliau mengulas kenyataan sesetengah pihak yang mendakwa beliau ingin menghapuskan bumiputra. 

Blogger PBB sebelum ini mendakwa Aziz ingin menghapuskan taraf bumiputra di Sarawak. 

“Adakah waras perjuangan sebegini? Inikah yang diharap-harapkan oleh penduduk pedalaman atau seluruh orang bumiputera Sarawak? 

Secara tidak langsung Abdul Aziz Isa mendedahkan bahawa perjuangan DAP adalah menghapuskan status bumiputera!, “Akan tetapi ianya disampaikan dalam ayat berbentuk kenyataan ‘spin’ atau retorik!” ujar kenyataan blogger terbabit. 

Aziz berkata semua rakyat yang menjadi warganegara Sarawak sebelum membentuk Malaysia harus diiktiraf sebagai Bumiputera. 

“Perkataan Bukan Bumiputera ke atas masyarakat Cina dan India tidak harus digunapakai, “Cina dan India adalah Bumiputera di Sarawak seperti bangsa lain,” tegas beliau. - FMT Baca selanjutnya

Tiada ulasan: