Khamis, 3 April 2014

SUPP dan PRS selar Chong

Pelbagai pihak mengecam kenyataan DAP yang ingin mencalonkan Dayak sebagai Ketua Menteri.
Setiausaha Pusat Belia Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Wilfred Yap dalam satu kenyataan mengecam Chong Chieng Jen ( gambar) kerana ia jelas tidak menghormati rakyat di negeri ini.
“Bangsa tidak perlu menjadi isu dalam pelantikan ketua menteri negeri kerana  Perlembagaan Sarawak tidak melarang mana-mana kaum daripada menjadi Ketua Menteri,
“Orang Cina juga boleh menjadi Ketua Menteri jika dia seseorang itu memperoleh sokongan wakil-wakil majoriti negeri yang dipilih,
“Kemenangan BN di Balingian jelas menunjukkan bahawa bangsa atau politik perkauman tidak mempunyai tempat di Sarawak kenyataan itu.” tegas Wilfred.
Beliau menambah pemimpin DAP mungkin sudah lupa bahawa bekas Ketua Menteri Sabah, Yong Teck Lee ialah orang Cina.
Mereka telah dipilih dan telah menikmati gaji yang tinggi kerana majoriti pengundi Cina telah memberikan mereka mandat yang kuat, katanya.
“Tetapi sekarang mereka tidak sabar-sabar untuk meneroka kawasan majoriti Bumiputera dan ‘menyanyi’ lagu yang sama sekali berbeza. Saya tertanya-tanya bagaimana pengundi Cina rasa.
“Pemimpin DAP telah gagal teruk untuk berdiri bagi hak pengundi Cina, terutamanya mereka yang telah dipercayai dan mengundi mereka telah mengeluarkan kenyataan yang tidak bertanggungjawab.” tegas beliau.
Sementara itu, Ketua Publisiti Parti Rakyat Sarawak (PRS) Cawangan Meradong, Joseph Allen berkata majoriti Dayak dapat melihat dengan jelas motif terselindung di sebalik kenyataan itu.
“Saya tidak menafikan bahawa pemimpin Dayak dan masyarakat pada masa lalu digunakan untuk berkongsi impian itu tetapi selepas mendapati perjuangan mereka tidak berbaloi dan memutuskan untuk kembali bersatu sebaliknya memilih untuk menyertai pasukan dengan pemimpin-pemimpin daripada pelbagai kumpulan etnik untuk menumpukan perhatian kepada pembangunan negara,
“Hanya segelintir Dayak terdesak telah terpengaruh dengan kenyataan itu,
Dengan bersetuju untuk bekerjasama dengan kaum-kaum lain di bawah naungan BN, kaum Dayak telah dapat menikmati satu bahagian yang sama dalam kekayaan ekonomi negara, yang mereka terpaksa lepaskan apabila asyik dalam impian untuk melihat seorang Dayak menjadi Ketua Menteri Sarawak, katanya.
“Saya percaya majoriti rakyat Sarawak termasuk Dayak tidak kisah mengenai latar belakang kaum pemimpin mereka selagi seseorang itu bersedia untuk berkhidmat kepada rakyat dengan penuh dedikasi, keikhlasan dan keadilan.” ujar beliau.
DAP dalam keadaan yang sangat yakin untuk memperoleh undi percaya daripada Dayak dengan mencalonkan Dayak menjadi Ketua Menteri jika Pakatan menang dalam pilihan raya negeri dan membentuk kerajaan yang baru.

Tiada ulasan: