Selasa, 29 April 2014

Tiada perpecahan dalam PBB, tegas Johari

KUCHING : Timbalan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB ), Datuk Abang Johari Tun Openg  (gambar) berkata pemimpin parti itu lebih suka bekerja sebagai satu pasukan dan bukannya menjadi ketua.
Abang Johari yang juga Menteri Pelancongan, berkata ‘bergaduh’ tidak pernah menjadi isu dalam PBB tanpa perebutan kuasa dalam kalangan pemimpin parti, walaupun Tan Sri Adenan Satem dilantik sebagai ketua menteri.
“Saya, bersama-sama dengan rakan-rakan lain, termasuk Datuk Fadillah Yusof dan pemimpin Pesaka seperti Datuk Seri Douglas Uggah Embas bekerja bersama Adenan.
“Kami di PBB tidak bergaduh sesama diri kita sendiri. Apabila Adenan menjadi Ketua Menteri, kita menyokong beliau.
“Apa yang kita mahu ialah kerjasama dalam kalangan kita untuk memperbaiki kedudukan negara kita,” katanya ketika merasmikan Hari Sukan Bintangor 2014 di Kampung Bintangor.
Abang Johari berkata PBB bernasib baik sebagai pihak yang tidak berada dalam keadaan kucar-kacir, tidak seperti parti-parti komponen lain yang menghadapi sengketa dalaman.
Walaupun tiada nama-nama yang disebut , beliau telah jelas merujuk kepada SUPP dan SPDP.
“Kami tidak berada dalam kacau-bilau. Parti-parti komponen lain adalah dalam keadaan berpecah dimana Ketua Menteri baru kita mempunyai kesulitan dalam bagaimana untuk menyelesaikan pertikaian dalaman.”
Beliau juga berkata apabila pihak dalam keadaan kucar-kacir, sukar bagi pemimpin-pemimpin parti untuk bekerja bersama untuk membawa kebaikan kepada rakyat.
“Sebelum Adenan memberikan ucapan semasa Pesta Kaul di Mukah semalam (Sabtu), saya memberikan penjelasan mengenai projek-projek yang akan kita laksanakan bagi pelancongan di Mukah.
“Saya memberitahu beliau, jika boleh, beliau boleh mengumumkan projek-projek seperti Lapangan Terbang Mukah, Pusat Kebudayaan Melanau dan pelebaran tepi sungai di Dalat.
“Bagaimanapun, di pertengahan ucapan Ketua Menteri, beliau meminta saya untuk mengumumkan kepada mereka dan saya terkejut. Beliau memberitahu mereka yang hadir bahawa saya mempunyai berita baik untuk rakyat di Mukah supaya beliau membiarkan saya mengumumkan kepada mereka.”
Abang Johari juga memuji kepimpinan Adenan dan berkata apa yang penting ialah semangat berpasukan antara Adenan dan beliau untuk membawa projek-projek pembangunan kepada rakyat di Mukah.

Tiada ulasan: