Rabu, 9 Julai 2014

DAP tidak berpuas hati dengan Adenan

KUCHING: Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak mengingatkan Ketua Menteri Adenan Satem bahawa waktu ‘berbulan madu’ selama empat bulan telah berakhir. Parti itu mahukan beliau menggulung lengan baju dan mula mengambil tanggungjawab dan berhenti beranggapan bahawa beliau boleh terlepas dengan meletakkan beban begitu sahaja.
“Beliau tidak memasukkan pembaharuan dasar yang serius bagi pentadbiran,” tegas Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen dalam satu kenyataan.
“Kerajaan negeri terus dibelenggu oleh kronisme, nepotisme dan rasuah.”
Chong, yang juga Ahli Parlimen Kuching dan ADUN Kota Sentosa, mengingatkan Adenan bahawa hanya beliau yang telah mengesahkan pendiriannya bahawa tiada anggota keluarga beliau yang terdekat akan diberi tanah atau konsesi balak negeri.
Sistem tender awam bagi projek-projek kerajaan, tanah kerajaan dan konsesi kayu harus dilaksanakan untuk mengelakkan kerajaan menjadi mangsa penipuan, menggalakkan persaingan dan pengagihan kekayaan yang lebih adil, mendahului senarai sebagai Perkara 1 hingga 3. Parti itu mencadangkan bahawa konsesi kayu balak dihadkan kepada antara 500 hingga 1,000 hektar setiap satu permohonan.
PKR Perak satu contoh perubahan yang lebih baik
Tujuh perkara lain menyentuh mengenai kebebasan ordinan maklumat, dasar tanah untuk pemilik tanah, rumah pangsa yang berkualiti baik, memperbaiki perkhidmatan pengangkutan awam, melantik ahli parti pembangkang sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam, menginstitusikan peruntukan tahunan untuk sekolah-sekolah vernakular dan menengah Cina, sekolah-sekolah misi dan mengembalikan sekolah mubaligh Inggeris dan mewujudkan pilihan raya kerajaan tempatan.
“Jika Adenan boleh menerima pakai perkara ini, ia akan menjadi perubahan yang lebih baik,” Chong percaya.
Beliau memberi contoh pengalaman PR selama satu tahun dalam mentadbir Kerajaan Perak pada tahun 2008 sebagai salah satu contoh yang boleh digunapakai oleh Adenan untuk Sarawak dalam jangka waktu yang sama.
Sumber : Klik di sini

Tiada ulasan: