Rabu, 23 Julai 2014

Jabu keluarkan amaran terbuka mengenai Baram

KUCHING: Timbalan Ketua Menteri Alfred Jabu telah mengeluarkan amaran keras kepada pelbagai pihak yang telah secara terbuka menghasut dan mengelirukan penduduk tempatan supaya menentang cadangan pembinaan Empangan Baram.
Beliau menasihatkan mereka supaya berundur dan mengurus masalah mereka sendiri serta tidak campur tangan mengenai Baram.
“Apa yang telah kita lakukan pada anda? Adakah kita pernah mencucuk hidung ke dalam isu-isu dan hal ehwal anda? Apa yang anda tahu mengenai aspirasi  dan keperluan kita?”
Beliau merujuk kepada aktivis hak asasi manusia asing dan tempatan, alam sekitar serta dari pihak pembangkang.
Jabu telah menghuraikan ucapan ringkas beliau semasa pembentangan surat pelantikan Elizabeth Deng sebagai Temenggong untuk masyarakat Kayan pada hari Ahad di Pejabat Residen Miri.
Beliau berkata bahawa masa depan Baram sebagai “suram dan sunyi seperti ‘bandar hantu’ dengan rumah panjang kosong dan kurang penduduk atau penempatan”, jika aktivis ini meneruskan agenda mereka.
Rancangan mewujudkan pusat pertumbuhan Bandar Baru
“Oleh kerana terpencil, Baram akan kekal mundur jika dibiarkan sahaja. Tidak akan ada peluang untuk mempunyai pendidikan dan pengembangan intelektual bagi mendapatkan pekerjaan dan peluang yang sepadan dengan kelayakan mereka,” kata beliau.
Beliau menegaskan bahawa kerajaan mempunyai rancangan untuk mewujudkan pusat pertumbuhan, Bandar Baru Telang Usan, untuk menyuntik kehidupan yang hampir mati di Baram.
“Ini adalah masa depan Baram. Sudah tentu apabila perkara-perkara baru sedang dibangunkan, untuk orang-orang yang tidak memahami atau enggan memahami, mereka membawa orang ramai dari luar untuk menyokong dan berjuang untuk mereka,” tegas Jabu.
Sumber : Klik di sini

Tiada ulasan: