Selasa, 8 Julai 2014

Kenyataan serang Dayak di Facebook

KUCHING: Belia Parti Rakyat Sarawak (PRS) telah membuat laporan polis terhadap akaun Facebook ‘Legasi Kongsi Gelap Melayu 4′ (LKGM) yang telah membuat banyak kenyataan serangan terhadap Dayak.
Posting sering dibuat dalam Bahasa Malaysia, antara lain, telah menyeru umat Islam untuk melancarkan perang jihad terhadap orang-orang yang digambarkan sebagai ‘kafir’, terutamanya masyarakat Dayak.
Ketua Publisiti Pemuda PRS, Bit Surang berkata pentadbir akaun Facebook itu dalam kenyataan terbaru beliau, menulis bahawa beliau menerima notis daripada pejabat cawangan Al-Qaeda Kuwait memanggil semua umat Islam di negara ini untuk menyertai NGO Islam seperti Perkasa, Pekida, KGM 30 dan Isma.
Menurut posting tersebut, ini adalah untuk menyatukan semua orang Islam di sini untuk membentuk sebuah negara Islam dan memusnahkan kaum-kaum lain terutamanya kaum Dayak dengan menjanjikan langit untuk jihad.
Sehubungan ini, Bit dalam satu kenyataan berkata: “Kami melihat ini dengan serius kerana ia boleh mewujudkan perasaan benci terhadap kita masyarakat Dayak. Ini suatu perkembangan yang tidak baik untuk hubungan antara kaum di Malaysia. Dayak merupakan orang yang sukakan keamanan, penyayang dan kita tidak mahu orang seperti ini menghina kita.
“Oleh itu, kita mahu tindakan yang sesuai diambil oleh pihak berkuasa yang berkenaan untuk menyiasat akaun Facebook ini. Pemilik akaun ini perlu ditangani dengan sewajarnya agar tidak memburukkan lagi keadaan.”
Akaun-akaun tidak dapat diakses
Walaupun tidak jelas berapa lama akaun tersebut telah wujud, ia difahamkan bahawa akaun yang sama iaitu ‘Legasi Kongsi Gelap Melayu 2′ dan ‘Legasi Kongsi Gelap Melayu 3′ telah digunakan untuk menyebarkan kebencian terhadap rakyat Sarawak dan masyarakat Dayak khususnya.
Posting dari akaun Facebook yang kontroversi itu telah menerima banyak komentar daripada pengguna halaman sosial manakala sesetengah meminta penulis untuk menghentikan cerita karut ini.
Akaun-akaun tersebut kini tidak dapat diakses, mungkin di gantung atau dinyahaktifkan.
Sebelum ini terdapat laporan yang sama dilakukan oleh orang awam tetapi belum ada tindakan diambil oleh pihak berkuasa.
Sumber : FMT

Tiada ulasan: