Rabu, 9 Julai 2014

Pemuda PBB Sarawak terkilan kenyataan YB Chong DAPKenyataan Media Pergerakan Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak

Pergerakan Pemuda PBB Sarawak berasa terkilan dan terguris di atas tuntutan YB Chong Chieng Jen, Pengerusi DAP Sarawak terhadap YAB Ketua Menteri Sarawak.

Dengan permasalahan yang sedang dihadapi oleh Kerajaan Negeri Pembangkang dari segi kepimpinan dan kekecohan pentadbiran, maka sepatutnya YB Chong merasa malu untuk mengajar Kerajaan Negeri Sarawak. Mungkin kronisme yang dimaksudkan beliau adalah dalam kepimpinan Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng dalam DAP dan Anwar Ibrahim dan isteri serta anaknya Nurul Izzah dalam PKR dan kebebasan maklumat atau ‘Freedom of Information’ adalah penggantungan terhadap Utusan Malaysia di Pulau Pinang. Usaha YAB Ketua Menteri Sarawak membantu keluarga mendiang YB Wong Ho Leng tatkala kepimpinan DAP lepas tangan seperti dinyatakan oleh isteri mendiang menampakkan kegagalan DAP Sarawak menangani masalah kebajikan wakil rakyatnya sendiri.

Pemuda PBB menganggap kenyataan YB Chong itu lebih bermotifkan untuk kepentingan politik murahan pembangkang dan berniat jahat, apa lagi disertai dakwaan tidak berasas bahawa pentadbiran negeri Sarawak mengamalkan kronisme, nepotisme dan rasuah, tanpa sebarang bukti. Bahkan sebahagian dari cadangan YB Chong itu sudah pun menjadi dasar dan amalan kerajaan negeri dan memang menjadi amalan Kerajaan BN untuk sentiasa berbincang dalam memikirkan penambahbaikan dasar-dasar kerajaan demi kepentingan rakyat dari masa ke semasa.

Polisi Kerajaan Barisan Nasional selama ini yang telah antara lain, berjaya merubah lanskap negeri kita dari segi ekonomi dan sosial dengan peningkatan pelaburan luar dan seterusnya menghasilkan banyak peluang pekerjaan dan menyediakan peluang-peluang perniagaan yang meluas. Jesteru itu Pemuda PBB dengan itu juga menyokong penuh tindakan YAB Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, untuk meneruskan dasar-dasar kerajaan sebelum ini yang disifatkan beliau sebagai amat baik dan bergerak ke hadapan, selain yakin Sarawak mampu mencapai status negeri maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2030 dengan sokongan padu Kerajaan Persekutuan.

8 Julai 2014.

Dipetik daripada laman sosial FB Pemuda PBB Sarawak Klik di sini

Tiada ulasan: