Isnin, 25 Ogos 2014

Teras, UPP tiada dalam Pemuda BN

Hanya pemimpin pemuda dari empat buah parti, Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB), Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) dan Parti Rakyat Sarawak (PRS) akan menghadiri Persidangan Pemuda BN Sarawak.
KUCHING: Parti Tenaga Rakyat Sarawak (Teras) and Parti Bersatu Rakyat (UPP) tidak akan dijemput untuk Persidangan Pemuda Barisan Nasional (BN) walaupun sebagai pemerhati.
Ketua Belia BN Negeri, Fadillah Yusof dalam satu kenyataan berkata persidangan yang bakal diadakan pada bulan hadapan hanya akan dihadiri oleh pimpinan tertinggi pemuda dari empat buah komponen parti BN iaitu Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB), Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP), dan Parti Rakyat Sarawak (PRS).
“Salah satu tujuan (persidangan yang akan datang) ialah untuk memastikan pemimpin muda kita masih bersama BN,” tegas Fadillah. “Kepada mereka yang meninggalkan komponen, kita harus menerima hakikat tersebut. Tetapi kepada pemimpin belia yang masih ada, kita harus fokus bukan hanya berada dalam BN tetapi mendapatkan lebih banyak ahli untuk bersama BN melalui empat komponen parti kita.”
Beliau berkata usaha hanya menumpukan sokongan kepada BN tidak terjejas oleh perkembangan politik semasa ini dan pada yang sama memperkukuhkan empat buah komponen BN negeri.
Persidangan Pemuda BN Peringkat Kebangsaan di Miri tahun hadapan
Beliau berkata tujuan utama Persidangan Pemuda BN Sarawak ialah untuk membawakan isu yang berkait rapat dengan generasi muda sebagai salah satu strategi untuk meningkatkan persiapan bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan awal 2016.
“Kita ingin mengkaji isu yang memberi kesan kepada belia di Sarawak baik dalam politik, ekonomi dan sosial supaya boleh di bawa kepada perhatian pihak atasan di peringkat kebangsaan. Perhatian mereka ialah peluang yang sama rata untuk belia di Sarawak di mana kita akan selesaikan isu-isu ini,” kata beliau.
Beliau juga menambah Persidangan Pemuda BN Peringkat Kebangsaan akan diadakan di Miri pada tahun hadapan dimana akan membincangkan isu yang lebih besar.
Sumber : FMT

Tiada ulasan: